Forskning och Medicin
Liselotte Højgaard
Frispråkig diplomat skapar strategier för EU
Som ordförande för organisationen European Medical Research Councils har Liselotte Højgaard i uppdrag att stärka och samordna Europas medicinska forskning. Metoden: grundlig research, följd av lika delar frispråkighet och diplomati. Det gäller att hålla alla medlemmar på gott humör, även när det krävs stora förändringar.

Läs mer

Foto: Mauro Fermariello / Science Photo Library
Svenskar om djurförsök
Sju av tio svenskar kan acceptera djurförsök i medicinsk forskning om syftet är att bota sjukdomar. Tre av tio tror att kosmetika testas på djur i Sverige trots att detta varit förbjudet sedan 2004. Det framgår av en opinionsundersökning som Vetenskap & Allmänhet genomfört på uppdrag av Vetenskapsrådet.

Läs mer

Foto: Anders Norderman
Källa till ny kunskap
Databaser, register, medicinska journaler — alla utgör de en i det närmaste outsinlig källa till ny kunskap. Men hur kan man hantera och utnyttja all denna information? Det är en utmaning för forskare inom hälsoinformatik, en vetenskap som växer snabbt.

Läs mer

Vetenskapsrådets webbplats

Forskning & Medicin är en tidning från Vetenskapsrådetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, ämnesrådet för medicin och hälsa i samarbete med de medicinska fakulteterna.